Forsiden
Kontakt
Dyrene
Hvor går de
"Koklapperne"
Botanik
Årets gang
Kogebog
Foreningen
Medlemsskab
Billedarkiv
Fra medlem til medlem
Andre foreninger
Index
 

Botanik

Brændeskærm af Michael Sterll

Brændeskærm

Billedet er af H. Zell via Wikimedia Commons

Midt imellem vore græssende høveder har vi fået en sjælden gæst på besøg. En Brændeskærm Cnidium dubium (Umbelliferae), en lille undseelig skærmplante, der mest ligner et tot grov dild, men så sjælden, at den omgående bliver beskyttet med sin egen lille indhegning midt inde i vores fold.

Slægtsnavnet Cnidium betyder "nælde", mens slægtsepitetet dubium betyder "tvivlsom", og det er da også en meget tvivlsom nælde, og den brænder da heller ikke det mindste.

Planten er normalt ét- eller toårig, og formerer sig mest med frø eller med underjordiske udløbere. Vores høveder spiser den med stor fryd, mens højtvoksende græs kvæler den. Den har været rapporteret fra Vestamager tidligere, men områdets mange græsædere fik hurtigt gjort kål på den velsmagende sjældenhed. Derfor er der nu blevet aftalt en indviklet rutine, men derom senere.

Arten er kun kendt fra 5 lokaliteter herhjemme, hvoraf Vestamager var den bedst beskrevne, så indtil videre blot: Velkommen tilbage i folden!

Planten er også beskrevet i artiklen: "Synger Brændeskærm (Selinum dubium (Schkuhr) Leute) på sidste vers" af Niels Faurholdt, Hans Hinke Poul Evald Hansen. (PDF 14Mb)

Urt


Foreningen kan kontaktes via mail til formanden Flemming Sørensen formand@sundbyko.dk