Forsiden
Kontakt
Dyrene
Årets gang
Kogebog
Hvad er hvad
Opskrifter
Foreningen
Medlemsskab
Billedarkiv
Andre foreninger
Index
 

Beuf tatare

(Michael Sterll)

Det er heldigvis yderst sjældent, at det er nødvendigt at indlede en opskrift med en advarsel. Men her er det på sin plads. Den er til gengæld let at følge: Spis op!

Og så en forklaring: En rest tatar udvikler til på få timer til en tikkende bakteriebombe. Også i køleskabet! Så en mulig rest bør enten straks steges eller kasseres. Det bliver nu sjældent aktuelt.

I min køkkenungdom skulle tatar baseres på ”skrabet Oxefilet”, men dertil er jeg med tiden blevet for doven. I dag klarer vi os så udmærket med friskhakket oksekød, så det er en delikatesse, der knytter sig til første aften efter modtagelsen af årets resultat. I kan selvfølgelig også bruge frossent kød, men det er nu ikke helt det samme.

Først og fremmest skrubber jeg de nødvendige redskaber grundigt og hænderne helt op til albuerne med vand, sæbe og neglebørste. Så stiller jeg de forskellige ingredienser frem og vasker hænderne en gang til.

Der er to klassiske tilberedninger: den franske og den danske. Ingredienserne er stort set de samme. Her beregnet til 1 person.

100 g hakket okse.

1 rå æggeblomme.

Groft salt og friskkværnet peber.

Friskhakkede krydderurter efter eget valg, men husk løg, hvidløg, kapers og reven peberrod.

En sjat olivenolie og et skvæt kryddersnaps.

Efter det franske tradition røres alle dele sammen, formes til hakkebøffer og serveres med nybagte pommes frites og en frisk salat. Her efter Raimond Oliver.

Efter den danske holdes ingredienserne hver for sig og serveres som smørrebrød. Husk at vaske æggeskallen inden æggeblommen anrettes i sin halve skal. (Efter Frøken Jensen).

Foreningen kan kontaktes via mail til formanden Flemming Sørensen formand@sundbyko.dk